Kind & Opvoeding

Top 5 leerzame kinderboeken

Kinderboeken zijn uitermate geschikt als middel om gesprekken met kinderen op gang te brengen, om over bepaalde – moeilijke – onderwerpen te praten en om het kind iets te leren. Veel kinderboeken zijn gemaakt met het doel er plezier uit te halen, ondanks dat in elk kinderboek wel een (of meer) moraal is terug te vinden. Er bestaan ook kinderboeken die nog net wat extra uitleg geven over een bepaald probleem, emotie of fase waar het kind mee te maken heeft.

2 april is de internationale dag van het kinderboek. Het lijkt mij als pedagoog leuk om stil te staan welke kinderboeken er bestaan met een therapeutisch doel. Daarom volgt hier een top 5, lees je mee?

 

1 – Als verdriet op bezoek komt van Eva Eland

Dit boek kun je heel goed gebruiken als je vaak verdriet opmerkt bij je kind of wanneer er iets verdrietigs is gebeurd. Het boek laat het kind kennismaken met de emotie verdriet. Kenmerkend aan dit boek zijn de korte teksten en lichte tekeningen, wat het ook nog eens heel fijn en mooi maakt om naar te kijken.

Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland

 

2 – Weekendpapa van Nelleke Scherpbier

Dit boek is geschikt wanneer ouders uit elkaar gaan. Het boek nodigt het kind uit om over gevoelens te praten. In het boek staan ook ‘praat-vragen’ waardoor het nog makkelijker wordt voor kinderen om over dit onderwerp te praten.

Weekendpapa – Nelleke Scherpbier

 

3 – Het meisje dat nooit fouten maakte van Mark Pett en Gary Rubystein

Valt het je op dat je kind geen fouten wilt maken of raakt het overstuur als het een fout heeft gemaakt? Sommige kinderen hebben van nature de neiging om alles zo goed mogelijk te doen. Dit boek laat kinderen inzien dat het helemaal erg is om af en toe een foutje te maken. Sterker nog: je leert van foutjes maken.

Het meisje dat nooit fouten maakte – Mark Pett & Gary Rubystein

 

4 – Ik had je nog zoveel willen zeggen van Martine van Nieuwenhuyzen

Of je het nou leuk vindt of niet, de dood hoort bij het leven. Het kan nooit kwaad om dit onderwerp eens te bespreken met je kind. Of heeft je kind misschien kennisgemaakt met het onderwerp de dood? Ook dan is dit boek een fijne manier om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit boek gaat vooral over het omgaan met de dood en hoe je het verdriet voor jezelf een beetje kunt verzachten.

Ik had je nog zoveel willen zeggen – Martine van Nieuwenhuyzen

 

5 – Help, ik voel zo veel! Van Carla van Wensen

Heb je het idee dat je kind veel prikkels binnen krijgt? Of misschien is je kind hooggevoelig? Dit boekje is speciaal gemaakt voor deze kinderen. Door het boek leren zij om met de vele prikkels en gevoelens om te gaan en er staan leuke kleine opdrachtjes, vragen en tips in.

Help, ik voel zoveel! – Carla van Wensen

Bovenstaande kinderboeken kunnen een hulpmiddel zijn om gesprekken te voeren met kinderen over gevoelige of lastige onderwerpen. Wanneer je merkt dat je kind dagelijks last heeft van het probleem kan het nuttig zijn om met behulp van een kindercoach te onderzoeken wat er speelt en welke oplossingsrichting bij het kind past. Wil je meer weten?

Meer lezen?

Kinderen en communiceren: waar kun je rekening mee houden?

Hoe voorkom je een vechtscheiding? (Preventieve) tips bij een scheiding.

Een beetje verlegen: hoe help je, je kind als ouder?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *