Kind & Opvoeding

De Mindset Meter: laat de mindset van je kind groeien

Is jouw kind onzeker over zichzelf? Kijkt hij vaak naar wat hij niet  goed kan in plaats van zijn krachten? Probeer dan eens zijn mindset te laten groeien met onderstaande tips!

Veel kinderen zijn onzeker over zichzelf. Vaak is dit heel normaal en is het passend binnen hun ontwikkelingsfase. Een beetje onzekerheid zorgt namelijk ook voor voorzichtigheid en zelfreflectie. Pas als het vervelend wordt voor het kind zelf en het hem belemmerd in dagelijkse gang van zaken, raad ik aan om er iets mee te doen.

Mindset: van klacht naar kracht

Een van de dingen die je kunt doen is de mindset – de manier hoe het kind denkt – te laten groeien. Dat betekent dat je het kind gaat aanleren dat gedachten gekozen kunnen worden. Dus heel simpel uitgelegd: je kunt zelf kiezen wat je denkt en hoe je ermee omgaat. Vaak zijn dit helpende gedachten. Het rugzakje waar een kind zijn gedachten uit haalt, is nog niet volledig ontwikkelt zoals bij volwassenen het geval is. Volwassen mensen hebben al veel meer mee gemaakt en ervaringen opgedaan. Zij hebben geleerd dat je op verschillende manieren met situaties kan omgaan en dat dit andere uitkomsten kan hebben. De kunst is om het rugzakje van het kind net iets groter te maken, zodat ze naast de angstige gedachten zoals: ‘Ik kan het niet’ of ‘Ik ben niet zo goed als jij’ ook positieve, helpende gedachten kunnen kiezen. Zoals: ‘Ik kan het nóg niet’ en ‘Ik word steeds beter’.

Lees meer over wat mindset precies is op deze website.

Leer je kind te kijken naar zichzelf in plaats van naar de ander

Daarnaast zijn er ook kinderen die uit onzekerheid hun omgeving willen laten horen hoe goed ze ergens in zijn. Dit gaat soms ten koste van de zelfverzekerdheid van hun vriendjes. Kinderen roepen dan vaak dingen zoals: ‘Ik ben hier de beste in!’. Een helpende gedachten zou dan kunnen zijn: ‘Ik word steeds beter’. Het is belangrijk dat kinderen leren om zichzelf niet te meten aan prestaties of eigenschappen van een ander, maar kijken naar zichzelf en hun eigen ontwikkeling.

Mindset meter

Heb jij het idee dat de Mindset Meter niet voldoende werkt voor jouw kind? Zie jij nog steeds veel onzekerheid als je naar je kind kijkt? Samen in de praktijk van Samen GRIP kunnen we werken aan zelfverzekerdheid, helpende gedachten en meer.

Tijdens het coachen met kinderen luister ik eerst naar de hulpvraag van ouders en kind, waarna ik een plan op maat maak en we hier op een spelende wijze mee aan de slag gaan! Elke week kijken we naar vooruitgang en succesmomenten. Samen GRIP zet je kind weer in zijn of haar kracht.

Neem contact op met mij voor meer informatie.

Meer weten over communiceren met kinderen?

Kinderen en communiceren: waar kun je rekening mee houden?

Pubertijd: communiceren met je puber

Communiceren op een geweldloze manier maar toch krachtig

4 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *