Kind & Opvoeding

Pubertijd: communiceren met je puber

Pubertijd

Ondanks dat kinderen in de pubertijd steeds zelfstandiger worden en zelfredzamer, blijven ouders belangrijk in het leven van het kind. Zelfs in hun volwassen bestaan. Maar het proces daartussen is erg belangrijk, want het is voor ouders een hele opgave om mee te veranderen met de ontwikkelingen van je kind. Samen GRIP geeft tips om makkelijker mee te veren met je puber.

Tijdens de kinderjaren van het kind hebben ouders een belangrijke rol. Zeker in de allereerste jaren bestaat het leven van het kind uit niets anders dan de primaire cirkel: ouders, eventuele broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en eventuele andere belangrijke personen. Zodra kinderen naar de basisschool gaan wordt hun leven groter en zijn ouders niet meer de enige volwassenen in het leven van het kind.

Maar in de pubertijd veranderd de positie van ouders drastisch. ‘Het is hier geen hotel!’ is een veel uitgesproken zin door ouders die merken dat hun positie in het leven van hun kind steeds kwetsbaarder wordt.

 

Contact vormt de rode draad

Over het algemeen neemt het aantal dagelijkse ruzies in een gezin met puber(s) toe. Je puber is zich immers aan het afzetten en een eigen identiteit aan het ontwikkelen. Daar is vaak heel wat rebelse activiteit voor nodig. Ondanks de ruzie is het verstandig om contact te houden met je puber. Contact vormt namelijk de rode draad tussen het kind en ouders gedurende de pubertijd en de groei naar volwassenheid toe.

Om je gerust te stellen: over het algemeen komt het zelden voor dat er geen contact meer is tussen ouders en pubers. Zelfs als kinderen het huis uit gaan, blijft het contact vaak redelijk tot goed waardoor de relatie van ouders en kinderen meestal beter en gelijkwaardiger met elkaar omgaan.

Communicatie tussen jou en je puber is dus van wezenlijk belang om het contact goed te houden. En hoe simpel dit lijkt, communiceren – contact maken – is voor een mens echt niet zo gemakkelijk. Zeker in contact met pubers, want zij geven gelijk terug of het eerlijke communicatie is of niet. Kunnen zij er op bouwen? Geloven ze wat je zegt? Als dit niet het geval is verlaten zij het gesprek net zo makkelijk als een chatbox. Het is dus belangrijk om oprecht te communiceren met pubers.

 

Pas op met wat je zegt en stel vragen

De valkuil is dat volwassen mensen vaak vertellen en zelf hun verhaal kwijt willen in plaats van luisteren, vragen stellen en uitnodigend te zijn. Veel beter kun je in contact met pubers doorvragen in plaats van zelf te vertellen. Je geeft de puber het vertrouwen dat ze zelf kunnen nadenken over situaties in plaats het  gevoel dat ze kleine kinderen zijn. Want dit laatste is een lastige scheidingslijn tussen kind en volwassen zijn: er zijn nog genoeg gevaren en situaties waarvoor je ze wilt beschermen. Pubers vinden vaak dat ouders preken wanneer zij hun hiervoor proberen te behoeden, terwijl de volwassenen vinden dat ze terecht iets te vertellen hebben om hun kind te beschermen.

 

Tips voor communiceren in de pubertijd

  • Probeer zo oprecht mogelijk met je puber te communiceren.
  • Vertel niet je eigen verhaal, maar stel vragen en vraag door. Dit spoort je puber aan om te vertellen en geeft gelijk vertrouwen dat het zelf ook over kennis beschikt. Goede gesprekken met je puber zijn mogelijk.
  • Houd er rekening mee dat de wereld van pubers anders is dan van kinderen: waar kinderen vaak nog bouwen op hun ouders is de sociale omgeving met vrienden en vriendinnen de belangrijkste omgeving voor de puber.
  • Probeer je puber uit te nodigen om zelf na te denken over situaties in plaats van te ‘preken’. Hierdoor trigger je pubers om zelf oplossingen te verzinnen.
  • Respect en bescheidenheid zijn belangrijk voor een goed gesprek. Houd er rekening mee dat pubers zich af zetten en het komt ook regelmatig voor dat zij hun ouders diep kunnen kwetsen. Maar bedenk ook dat het een fase is en dat de relatie na de pubertijd vaak beter dan ooit is.
  • De hersenen van een puber maken een ontwikkeling door waardoor zij opeens veel meer begrijpen van de wereld om hen heen. Als ouder kun je hier rekening mee houden.
  • Na de pubertijd begint de adolescentie en dit betekent dat zij nog meer gaan nadenken over het leven en alles wat daar omheen draait.

 

Welke aspecten ervaar jij als meest lastig in omgang met je puber? Laat het weten in een reactie.

Ervaar jij een lastige omgang met je puber en heb je het idee dat bovenstaande tips niet goed genoeg werken? Neem vrijblijvend en gratis contact met mij op. Ik denk graag met je mee.

Meer lezen over communiceren met kinderen?

Kinderen en communiceren: waar kun je rekening mee houden?

Communiceren op een geweldloze manier maar toch krachtig

 

 

Bron: Delfos, M.F. (2006) Ik heb ook wat te vertellen! Communiceren met pubers en adolescenten. Amsterdam: uitgeverij WSP.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *